Reizen & Routes

Reizen op Curaçao

De geringe oppervlakte van Curaçao en de vriendelijke mensen die er wonen, maken het leuk om het eiland te ontdekken. Of u nu twee uur of twee weken tijd heeft, verschillende plaatsen zijn beslist een bezoek waard. In het centrum van Willemstad is bijna alles op loopafstand. Zelfs de afstanden op het hele eiland zijn kort, want binnen een uur rijdt u van Willemstad naar de uiterste westpunt van het eiland.
Gewapend met een kaart en zin naar avontuur kunt u er gemakkelijk in uw eentje op uittrekken. De wandel- en autoroutes geven u een algemeen overzicht van wat het eiland te bieden heeft. Gebruik ze als referentie of stippel uw eigen reisroute uit. Of volg een van de routes die in dit hoofdstuk worden beschreven.

Reizen met een (huur-)auto

Er wordt rechts gereden. Op kruispunten en rotondes moet u voorrang verlenen aan verkeer dat van rechts komt, tenzij borden anders aangeven. Op alle T-splitsingen heeft rechtdoorgaand verkeer voorrang. De maximale snelheid bedraagt 45 km/u in de stad en in de woonwijken en 60-80 km/u buiten de stad en op de vierbaans Ringweg.
De meeste benzinestations bieden alle voorzieningen; slechts een aantal is afwisselend tot laat in de avond of op zondag open. Let u er op dat er slechts twee tankstations zijn op heel het westelijke gedeelte van het eiland. Een liter benzine kost ongeveer NAfl. 1,20. (deze is natuurlijk onderhevig aan prijsveranderingen).

Er zijn op Curaçao veel autoverhuurbedrijven. Click voor een beknopt overzicht van adressen waar u auto’s kunt huren. U kunt ook de gele bladzijden in het telefoonboek raadplegen voor een compleet overzicht. Sommige verhuurbedrijven beschikken over een balie in de grote hotels. De meeste autoverhuurbedrijven hebben een vertegenwoordiger op het vliegveld. Op enkele plaatsen kunt u ook fietsen, scooters en motoren huren.

De huurtarieven kunnen aanzienlijk verschillen. U betaalt ongeveer US$ 30 per dag voor een standaard auto zonder airconditioning; tenminste US$ 40 per dag voor een sedan met automatische versnelling; en ongeveer US$ 45 per dag voor een jeep. Een internationale credit card is een vereiste. Vraag naar bijzondere tarieven als u een voertuig een week of langer wilt huren. Vraag het verhuurbedrijf wat u moet doen in geval van een ongeluk of bij noodgevallen. Het kan zijn dat u een verklaring van de politie nodig heeft. De normale procedure is dat u onmiddellijk het verhuurbedrijf op de hoogte stelt en wacht totdat zij op de plek arriveren. Waarschijnlijk zult u door de politie een proces-verbaal moeten laten opmaken.

Reizen met de bus

U kunt het eiland met de bus bezichtigen, maar het openbaar vervoer is enigszins beperkt. Curaçao heeft twee soorten openbaar vervoer: de grote gele of blauwe bussen die men ‘konvooi’ noemt en, op de meest bereden openbare wegen, de kleine busjes die men ‘bus’ noemt (deze zijn te herkennen aan de aanduiding BUS op de kentekenplaat). De belangrijkste busstations zijn te vinden bij het postkantoor aan het Waaigat in Punda en bij het viaduct in Otrobanda.
De bustarieven voor de grote bussen bedragen NAfl. 1,= voor ritten binnen de stad en naar locaties in het oosten, en NAfl. 1,50 voor ritten naar het westelijke deel van het eiland. De bussen rijden de meeste stadsroutes één keer per uur, elke twee uur rijden ze naar plaatsen in het westen en minder vaak op zondag. Als u serieus overweegt gebruik te maken van het openbaar vervoer, haal dan een exemplaar van de Buki di Bus: Bus Schedules and Routes, dat wordt uitgegeven door het Autobus Bedrijf Curaçao voor de kleine prijs van NAfl. 1,45. De kleine busjes rijden vaker, maar zonder een vaste dienstregeling.

Reizen per taxi

Taxi’s zijn gemakkelijk te herkennen aan het taxiteken en aan de letters TX op de kentekenplaat. Er zijn taxistandplaatsen op de luchthaven, in Punda en Otrobanda en buiten bij de grotere hotels. De taxi’s hebben geen meters, maar er bestaan standaardtarieven; spreek wel van tevoren het tarief af. Een rit vanaf de luchthaven naar de stad kost tussen NAfl. 20, = en Nafl. 40,= naar en naar ongeveer NAfl. 15 van Otrobanda naar Punda. De tarieven zijn gebaseerd op 1 tot 4 personen, met een toeslag van 25% bij een vijfde passagier en/of na 23:00 uur, en NAfl. 3,50 fooi indien door teveel bagage de kofferbak niet dicht gaat. Een fooi bedraagt gewoonlijk 10% van de rit, hoewel dit niet verplicht is. U kunt een taxi huren voor rondritten vanaf ongeveer NAfl. 35 per uur. Voor een taxi belt u 869 07 47 of 869 07 52.

Excursies

Curaçao heeft voor u de excursie die het best bij uw vakantie past. Als u er een hele dag op uit wilt trekken, denk dan eens aan een zeilreis naar Klein Curaçao – het onbewoonde zustereiland van Curaçao.
De tarieven variëren van US$ 5 voor een stadswandeling van twee uur, tot US$ 40 voor een rondleiding per bus, inclusief lunch.

Sommige reisorganisaties zorgen voor een persoonlijke gids. Voor een rondleiding van een uur kunt u ook een taxi huren tegen een speciaal tarief. Als u liever uw eigen gids bent, bekijk dan de aanbevolen auto- en wandelroutes gegeven op deze website. Veel bezienswaardigheden op het eiland beschikken zelf over een gids.
Click hier voor adressen m.b.t. sight seeing tours Let op: z/n betekent zonder huisnummer.
Click hier voor adressen m.b.t. Boot- & Snorkelexcursies. Let op: z/n betekent zonder huisnummer.

Stadsroutes

Willemstad – niet alleen de hoofdstad van Curaçao, maar ook de enige stad op het eiland – is al sinds lange tijd het economische en culturele centrum van het eiland. De twee oudste wijken van Willemstad – Punda (‘de punt’) en Otrobanda (‘de andere kant’) – worden van elkaar gescheiden door de Sint Annabaai, een smal kanaal dat naar de drukke haven Schottegat leidt. Vroeger lagen er aan beide kanten van de baai vele kleine bootjes die mensen van Punda naar Otrobanda vervoerden; wie het tarief niet kon betalen mocht gratis op de boeg van de boot zitten. (Dit gaf aanleiding tot het ontstaan van de Papiamentse uitdrukking kabe’i boto, letterlijk ‘kop van de boot’, jargon voor liften.)

Rond 1880 bouwde een ondernemende Amerikaanse zakenman, Leonard B. Smith, een drijvende pontonbrug. De Koningin Emmabrug, door de plaatselijke bevolking liefkozend ‘de swingende oude dame’ genoemd, draait per dag meerdere malen open om schepen de haven in te laten. Als u geluk heeft, kunt u een cruiseschip, een olietanker of een containerschip de haven binnengeloodst zien worden. De haven van Curaçao is een van de drukste havens van het Caraïbisch gebied. Met kerstmis is de brug versierd met kleurige lichtjes die ‘s nachts in het water reflecteren en op een wandelaar een magische aantrekkingskracht hebben. Als de brug open is, wordt men met een veerpont gratis overgezet. Let op de toeter die waarschuwt dat de brug opengaat, dan ziet u vast een aantal waaghalzen die op het laatste moment toch nog de brug over willen sprinten. Vanaf de drijvende brug heeft u ook een mooi uitzicht op de Koningin Julianabrug. Deze brug torent hoog boven de baai uit, met zijn overspanning die in het midden een 56 meter boven het kanaal uitsteekt.

Parkeren kan een probleem zijn in Willemstad, maar u vindt vast wel een gratis plaatsje op het grote parkeerterrein Waaigat in Scharloo, op korte loopafstand van het hart van Punda. Maar als u van plan bent tot ‘s avonds laat te blijven, kan het hier wat minder veilig zijn. Er zijn twee door de stad beheerde parkeerplaatsen in Punda en rond het Wilhelminaplein en de omringende straten staan een aantal parkeermeters die NAfl. 0,50 per half uur kosten. (Betalen met Amerikaanse kwart dollars is ook mogelijk.)

De drie stadswandelroutes die hieronder uitvoerig beschreven worden, geven u een algemene indruk van het gebied, met nadruk op architectonische hoogtepunten. Voor echte architectuurliefhebbers zijn er speciale rondleidingen door een van de wijken, die worden gegeven door plaatselijke vakkundige gidsen.

Wandelroute door Punda

Deze route kronkelt via de hoofdstraten, langs de belangrijkste winkelstraten en toeristische attracties van deze wijk. Het is niet de meest directe route naar een bepaalde locatie, maar het is bedoeld als een kort uitstapje om u een indruk van de wijk te geven en om u te laten zien dat Punda veel verschillende activiteiten te bieden heeft (toeristische attracties, architectuur, winkelen). Dit is een goede manier om bekend te raken met de sfeer in Punda.
Zonder onderbreking wandelt u de hele route in een uur, maar rekent u er maar veel tijd bij om te winkelen, bezienswaardigheden te bezoeken en rustig een drankje te nuttigen terwijl u mensen kijkt. In de straten is weinig schaduw. Als u deze route loopt, kijk dan af en toe eens omhoog om geen architectonische details van gebouwen uit de verschillende periodes te missen.

Punda stap-voor-stap

– De route begint aan de voet van de Emmabrug. Vanaf hier heeft u een mooi vergezicht over Otrobanda met : het Riffort, uiterst links, dat de toegang tot de haven bewaakt; het Brionplein, precies aan de overkant van de brug; het Otrobanda hotel; het toeristisch complex Coral Agostini, achter de veerpontterminal; de terminal voor de cruiseschepen langs de waterkant; en het Kura Hulanda complex.

– Draai u nu om en kijk richting Punda: de straat die links van u langs de haven loopt, is de Handelskade. De oude handelshuizen aan deze kade kunt u ook zien vanaf Otrobanda. Aan uw linkerhand ziet u de haven waar u de gratis veerboot naar Otrobanda kunt nemen wanneer de brug open is. Direct voor u ligt de Breedestraat, een van de grootste winkelstraten in Punda. Op de hoek van de Breedestraat en de Handelskade staat het Penha-gebouw, een van de beroemdste voorbeelden van de Nederlandse koloniale architectuur uit de 18e eeuw. Let op de sierlijke, gekrulde topgevels en de galerijen rondom de tweede verdieping. Oorspronkelijk waren ze open, maar later zijn ze afgesloten om ruimte te winnen.

– Aan uw rechterhand ligt Fort Amsterdam, de zetel van de regering van de Nederlandse Antillen. Dit is de eerste halte op deze route. Als u in de richting van het grote, gele fort loopt, dan ziet u verder naar achteren langs de waterkant de stenen muren van het oorspronkelijke Waterfort. Dit werd in het begin van de 17e eeuw gebouwd, vlak nadat de Nederlanders aan land kwamen. Hierachter staat het Plaza Hotel, met zijn toekan op de top.

– Recht voor Fort Amsterdam staat het Hoorn des Overvloeds Monument, een geschenk van Nederland als dankbetuiging aan de inwoners van de Nederlandse Antillen voor hun onmisbare hulp en solidariteit tijdens de Tweede Wereldoorlog. (Toen het grootste deel van Europa tijdens de oorlog bezet was en zwaar gebombardeerd werd, verleende Curaçao onmisbare hulp aan de geallieerden). Aan een muur van het fort bevindt zich een kleine gedenkplaat ter herdenking van de 25e verjaardag van de afschaffing van de slavernij.

– Bekijk, voordat u het terrein van het fort betreedt, de abstracte, erotische vrouwenfiguren, die in enkele bomen voor het fort gekerfd zijn door Mac Alberto – een voormalige radicale vakbondsleider die straatkunstenaar is geworden.

– De binnenplaats van het fort betreedt u via een smalle, overdekte doorgang. Het felgele gebouw recht voor u met de vlaggen en witte zuilen is het Ministerraadsgebouw van de Nederlandse Antillen. Links hiervan staat de oude Fortkerk, een lichtgeel gebouw met een koepeldak op de top. De kerk werd laat in de 18e eeuw gebouwd en huisvest nog steeds een Nederlands-protestantse gemeenschap. Ook vindt u er het Fortkerk Museum. In de gebouwen rond de binnenplaats bevinden zich verschillende overheidskantoren.

– Loop voorbij de ingang van het Ministerraadsgebouw door een smalle doorgang aan de rechterkant en u komt op het Wilhelminaplein. Dit plein is genoemd naar Koningin Wilhelmina, die regeerde van 1898 tot 1948. Als u de straat naar het plein oversteekt, let dan op het gedetailleerde, houten roosterwerk aan de achterkant van Fort Amsterdam. Wandel dan op uw gemak over het plein. U vindt er een muziektentje, bankjes en een kinderspeelplaats met veel schaduw. Soms worden er hier tijdens schoolvakanties en andere vrije dagen muzikale evenementen en andere culturele activiteiten georganiseerd.

– Neem op het Wilhelminaplein een paar minuten tijd om uzelf te oriënteren. Aan de overkant van de straat, rechts van het plein bevinden zich het hoofdbureau van de politie, naast het Fort Amsterdam, en het Hof van Justitie. Dit laatste gebouw, waarop het schild van de Nederlandse Antillen prijkt, dateert van de tweede helft van de 19e eeuw. Ernaast staan het blauwgroene Tele Museum en een elegant gerestaureerd gebouw waarin een commerciële bank is gevestigd.
– Achter deze gebouwen aan de waterkant bevindt zich het Waterfortbogen-complex. Dit bestaat uit een aantal restaurants en winkels die in het fort gebouwd zijn. Hier kunt u een hapje of een drankje nuttigen en kijken hoe de golven tegen de oude muren van het fort slaan. Als de borstweringen open staan heeft u een prachtig uitzicht op de zee en op Otrobanda.

– Verderop in de straat staat een lang, geel-wit gebouw. Dit is de oude Joodse synagoge – De Tempel genoemd – die tegen het eind van de 19e eeuw is gebouwd en recentelijk gerenoveerd. Tegenover het parkeerterrein van De Tempel staat het Cinelandia-gebouw. Deze voormalige bioscoop is een van de weinig overgebleven exemplaren van de art deco architectuur uit de jaren veertig. Voorbij het parkeerterrein begint de wijk Pietermaai. Aan het begin van deze wijk ligt het kantoor van het Curaçao Tourism Development Bureau; het is een goed gerestaureerd geel met wit gebouw waar u algemene informatie kunt krijgen.

– Loop vanaf het Wilhelminaplein door de Breedestraat, een van de grootste winkelstraten van Punda, terug naar de drijvende brug. Op de hoek van de Breedestraat en het Wilhelminaplein staat een grijs, stenen gebouw, de Centrale Bank van de Nederlandse Antillen (tegen het begin van de jaar 2002 verhuist de bank naar een nieuw onderkomen in Scharloo). Net tegenover het gebouw van de Centrale Bank in de Breedestraat staat het Munten Museum, met een aanzienlijke collectie van plaatselijke en zeldzame munten.

– Als u op uw gemak door de Breedestraat en andere straten in het hart van Punda wandelt, vergeet dan niet af en toe omhoog te kijken. Natuurlijk is het leuk om de etalages te bekijken, maar u mag de vele architectonische details van deze oude gebouwen zeker niet missen. Bijvoorbeeld ingesloten galerijen, houten luiken, gekrulde topgevels en puntige daken. Merk ook op dat alle gebouwen hier in strakke rijen staan, zonder binnenplaatsen, in tegenstelling tot Otrobanda en Scharloo; sommige zijn bijzonder smal. Waarin Punda ook verschilt van de meeste andere delen van Willemstad, is dat bijna alle gebouwen ononderbroken in gebruik geweest zijn, vanaf het moment dat ze enkele honderden jaren geleden zijn gebouwd. Punda heeft dan ook geen grote achteruitgang of heropleving gekend. Behalve kleine renovaties, zoals moderne ramen, is het enige opvallende verschil dat de bovenverdiepingen vroeger als woonverblijf dienst deden, en nu meestal deel uitmaken van de winkel.

– Aan uw rechterhand ligt het Gomezplein, dat genoemd is naar Moises F. Da Costa Gomez. Hij was de oprichter van een van de grootste politieke partijen op het eiland en verantwoordelijk voor de totstandkoming van de blauwdruk voor de autonomie van de Nederlandse Antillen in 1954. In een kleine kiosk op dit plein wordt plaatselijk ambachtswerk verkocht. Ook vindt u hier vaak houten beeldsnijwerk en felgekleurde schilderijen uit Haïti en de Dominicaanse Republiek. Eetcafés in de openlucht en restaurants met terrasjes geven het Gomezplein een gezellige en ontspannen sfeer.

– Kijk voordat u over het Gomezplein gaat wandelen naar links, dan ziet u het smalste gebouw van Punda.

– Sla even voordat u terug bij de pontonbrug bent gekomen rechts de Heerenstraat in. Deze brede straat is niet toegankelijk voor voertuigen. Het is de oudste winkelstraat van het eiland, waar tegenwoordig hoofdzakelijk kleding en elektronica verkocht wordt. U loopt nu langs de voorkant van de handelshuizen aan de haven van Punda. In sommige gebouwen is de datum en het oorspronkelijke huisnummer bovenaan in de gevel gegrift. Tijdens de kerst is de Heerenstraat feestelijk versierd met felgekleurde lichtjes.

– De steegjes die u zo nu en dan links aantreft, komen uit op de Handelskade. Het eerste steegje leidt u naar de Kunstgalerie 86, de grootste galerie van het eiland. Aan het eind van de Heerenstraat ligt het Plaza Jojo Corea, genoemd naar een van de eerste plaatselijke bankiers. Hier treft u hetzelfde soort ambachtswerk aan als op het Gomezplein, alsmede enkele bankjes en een paar hotdogkraampjes. Als u het plein recht oversteekt, dan komt u uit bij de beroemde drijvende markt . Gaat u op het plein rechtsaf, dan komt u in de Madurostraat – ook voetgangersstraat, die evenwijdig loopt aan de Drijvende Markt.

– Vanaf het plein heeft u ook een goed uitzicht op een deel van Scharloo. Let in het bijzonder op het eens zo schitterende woonhuis, waar nu Hotel Caracas gevestigd is. Dit gebouw stamt uit het eind van de 18e eeuw en was vroeger eigendom van een president van de Dominicaanse Republiek. Het gebouw rechts hiervan, dat in 1988 verwoest werd tijdens een brand, was ooit het voorname Hotel Venezuela. Hier is de plaatselijke held Pedro Luís Brión overleden. (Brión vocht tijdens de Latijnsamerikaanse onafhankelijkheidsoorlogen aan de zijde van Simón Bolívar.) Daarin huist nu het Maritiem Museum. De route gaat verder door een kleine straat, evenwijdig aan de Heerenstraat. Hier ligt het Post Museum, gevestigd in het oudste gebouw van het eiland. Als u verder loopt door het steegje, dan komt u op een gezellig, verscholen pleintje met cafés; dit is een van de weinige plaatsen in Punda met voldoende bomen om voor wat echte schaduw te zorgen. In het weekend wordt hier soms live muziek gespeeld door lokale muzikanten.

– Verlaat het pleintje aan de linkerkant en ga bij het Gomezplein weer naar links; aan het eind van dit plein gaat u naar rechts, de Hanchi di Snoa (‘Synagogesteeg’) in. U loopt dan langs een aantal gerenoveerde gebouwen en café-restaurants. Aan het eind van het huizenblok aan uw linkerhand staat de pastelgele Mikvé Israël-Emanuel Synagoge – de oudste synagoge op het westelijk halfrond die onafgebroken in gebruik is geweest.

– Sla linksaf de Columbusstraat in en loop deze straat uit. Recht voor u ziet u de Wilhelminabrug die naar Scharloo leidt. Rechts van u ligt de Nieuwe Markt waar u vers fruit en groente kunt kopen; erachter staat het zalmkleurige postkantoor en daarna komt de drukke Marshe, de oude markt waar u kunt genieten van een heerlijk middagmaal bestaande uit lokale specialiteiten.

– Als u linksaf slaat bij de inham het Waaigat, wandelt u langs een van de bekendste plaatsen van Curaçao: de schilderachtige drijvende markt . De kleurige lappen boven de etenswaren bieden wat broodnodige schaduw als u op uw gemak langs het smalle kanaal richting de Sint-Annabaai kuiert.

– Ga aan het eind van de markt linksaf en wandel over de Handelskade. Hier vindt u nog meer winkels en havencafés, van waar u een mooi uitzicht heeft op Otrobanda. De route eindigt waar u begonnen bent, bij de pontonbrug.

Bezienswaardigheden in Punda

Kunstgalerie 86
Tel: 461 3417; Fax: 462 3320
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 9.30 – 12.00 uur en 15.00 – 17.30 uur, zaterdag 10.30 – 12.00 uur
Deze kleine galerie bezit een collectie van kunstenaars uit Curaçao en Nederland, en er zijn regelmatig bijzondere tentoonstellingen. De galerie bevindt zich aan de waterkant van Punda, en biedt een prachtig uitzicht op de Sint Annabaai.

Drijvende Markt
Openingstijden: maandag t/m zaterdag: 5.00 – 18.30 uur, zondag: 5.00 – 13.00 uur
Venezolaanse kooplieden komen hier in kleine vissersbootjes met verse producten bestemd voor de Curaçaose huishoudens; de kooplieden zijn vaak wekenlang van huis en slapen in hun bootjes. Dit is zeker een van de bekendste en meest pittoreske bezienswaardigheden.

Fortkerk
Tel: 461 1139; Fax: 465 7181
Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 9.00 – 12.00 uur; 14.00 – 17.00 uur
Toegangsprijs: Volwassenen: NAfl. 3,- (kinderen halve prijs)
Dit kleine museum bevindt zich achterin de historische Fortkerk, het onderkomen van de eerste Nederlands-Protestantse gemeente op het eiland (die nog steeds actief is). De kerk ligt op de binnenplaats van Fort Amsterdam, de zetel van de regering van de Nederlandse Antillen. In dit museum kunt u eeuwenoude relikwieën van de kerkgemeenschap en oude kaarten van het eiland bewonderen.

Marshe (de oude markt)
Tel: 461 1170
Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 11.00 – 14.00 uur
Als u tijdens uw vakantie echt, plaatselijke etenswaren wilt proeven en een rumoerige omgeving geen bezwaar is, dan mag u uw middageten op de beroemde oude markt van Curaçao beslist niet missen. De hygiëne en de kwaliteit van het voedsel zijn uitstekend, de porties zijn royaal en de prijzen erg laag. Voor wie wil zitten aan de tafeltjes of aan de lange bar geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Elke kraam heeft een andere eigenaar. Let ook eens op de schilderijtjes met afbeeldingen van het vroegere plattelandsleven, die de ventilatiegaten boven de keuken versieren.

Mikvé Israël-Emanuel Synagoge & Joods Cultuur-Historisch Museum
Tel: 461 1067 / 4611633; Fax: 461 1214
Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 9.00 – 11:45 uur; 14.30 – 16:45 uur
‘s Zondags alleen geopend als er grote cruiseschepen in de haven liggen
Toegangsprijs: Volwassenen: NAfl. 3,50 (kinderen boven de vijf jaar halve prijs)
Informeer naar speciale groepskortingen

Dit is de oudste synagoge op het westelijk halfrond die onafgebroken in gebruik is geweest. De synagoge werd in 1732 ingewijd en is tegenwoordig het onderkomen van een actieve gemeenschap. Zowel de synagoge als het museum behoren tot de belangrijkste toeristische attracties van Curaçao. Het museum bezit veel kunstvoorwerpen van onschatbare waarde uit de geschiedenis van de Joodse gemeenschap, waaronder de perkamenten van de Torah, Hanukkah-kroonluchters en replica’s van grafzerken uit de 17e eeuw.

Nieuwe Markt
Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 6.00 – 14.00 uur, zaterdag: 3.00 – 14.00 uur
Toegangsprijs: gratis
In de drukke kraampjes op de overdekte ronde markt in Punda worden zowel plaatselijk verbouwd groente en fruit, als enkele geïmporteerde producten verkocht. ‘s Ochtends op werkdagen komen kantoormensen uit de stad naar de stalletjes om belegde vers gebakken broodjes te kopen. In enkele kraampjes wordt ook ambachtswerk afkomstig van de Caraïbische eilanden verkocht.

Munten Museum
Tel: 461 3600; Fax: 461 5004
Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 8.30 – 11.30 uur; 13.30 – 16.30 uur
Toegangsprijs: gratis
Dit kleine museum, dat eigendom is van de Centrale Bank van de Nederlandse Antillen, bezit behalve een unieke verzameling zeldzame munten ook halfedelstenen en edelstenen.

Post Museum
Tel: 465 8010; Fax: 461 7561
Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur, zaterdag: 10.00 – 15.00 uur
Toegangsprijs: Volwassenen: NAfl. 3,50 (kinderen en groepen halve prijs)
Dit museum bevindt zich in het oudste gebouw van Punda, een sierlijk gerestaureerd houten en stenen gebouw dat stamt uit 1693. De permanente collectie bestaat uit postzegels en aanverwante voorwerpen van de Nederlandse Antillen, zoals oude brievenbussen en weegschalen. Twee keer per jaar worden er bijzondere tentoonstellingen van themapostzegels afkomstig uit de hele wereld georganiseerd.

Tele Museum
Tel: 465 2844
Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 9.00 – 12.00 uur: 13.30 – 17.00
Toegangsprijs: gratis
Dit museum is eigendom van de telecommunicatiemaatschappij van het eiland. Hier vindt u een overzicht van de geschiedenis van de telecommunicatie op Curaçao, vanaf de komst van de eerste telefoon rond 1880 tot de introductie van vezelkabels en geautomatiseerde vergadertelefonie ongeveer honderd jaar

Wandelroute door Otrobanda
Van oudsher is Otrobanda meer een woonwijk dan Punda. De indrukwekkendste Nederlandse koloniale gebouwen in Otrobanda stammen uit de 18e en 19e eeuw. Zowel in de statige herenhuizen als in de bescheiden woninkjes hebben belangrijke personen en politici gewoond. In de hoogtijdagen – begin 1900 – woonden er zo’n 10.000 mensen in Otrobanda. Rond de jaren ’50 verlieten echter veel vooraanstaande families de stad en trokken naar de buitenwijken, waardoor deze wijk uiteindelijk in verval raakte. In de beginjaren ’80 werden er grote renovaties uitgevoerd, waardoor hele delen van Otrobanda weer nieuw leven werd ingeblazen.

Deze wandelroute voert u niet alleen door de charmante straatjes van Otrobanda – letterlijk de ‘andere kant’ van Willemstad -, maar ook door de gerenoveerde buurten en langs enkele vervallen gebouwen. Voor de hele wandeling moet u ten minste twee uur uittrekken. Als u maar één uur de tijd heeft, dan kunt u een halve wandeling maken. En als u genoegen neemt met wat minder architectuur, dan kunt u de halve wandeling combineren met een gezellige wandeling door de Breedestraat, de grootste winkelstraat in Otrobanda.

In de meeste steegjes waait een aangename bries en er is altijd wel schaduw, tenzij u er op midden van de dag op uit gaat. Op verschillende plaatsen onderweg kunt u iets eten of drinken, met name in de Breedestraat en de De Rouvilleweg. Overdag is de route absoluut veilig, zelfs voor een vrouw alleen. Maar het wordt wel aanbevolen om niet van de voorgeschreven route af te wijken, vooral tijdens de schemering, omdat sommige delen van Otrobanda nogal verwaarloosd zijn.

Otrobanda stap-voor-stap

Deel 1
– De route begint aan de voet van de Emmabrug in Otrobanda. Vanaf de brug heeft u een prachtig uitzicht op de waterkant en de rij oude koopmanshuizen langs de Handelskade in Punda – een van de meest gefotografeerde onderwerpen van het eiland . Het grote gele gebouw is Fort Amsterdam, de zetel van de regering van de Nederlandse Antillen. Iets naar rechts staan de oude muren van het oorspronkelijke Waterfort – het oudste gebouw van het eiland dat nu deel uitmaakt van een hotelcomplex.

– Draai u nu om en kijk naar Otrobanda. Het Brionplein domineert de waterkant van Otrobanda. Het plein dankt zijn naam aan Pedro Luís Brión, een Curaçaoënaar die in de Zuidamerikaanse onafhankelijkheidsoorlogen aan de zijde van Generaal Simón Bolivar heeft gevochten. Er staat een klein standbeeld van Brión op het plein. Het Brionplein – bij de Curaçaoënaars beter bekend als Awasa (‘zout water’) – is al sinds lange tijd het culturele centrum van de stad. Veel oude gebouwen op het plein zijn tijdens de rellen in 1969 verbrand. Tegenwoordig is het een gezellig plein met wat snackbars, bankjes en schaduwrijke bomen, waar groepjes Curaçaoënaars vaak zitten te genieten van de verkwikkende zeewind.

– Het grote blauwe gebouw aan uw rechterhand is Hotel Otrobanda, dat in de jaren ’80 gebouwd werd in een stijl die past bij de omgeving. Tegenover het hotel ligt de veerbootterminal. Hier eindigt uw wandelroute. Tussen het hotel en het Brionplein begint de Breedestraat, de grootste winkelstraat in Otrobanda, waar het vooral op zaterdagmorgen bijzonder druk is.

– Aan uw linkerhand ziet u het in 1828 gebouwde Riffort, dat de toegang tot de haven bewaakt. Voor een schitterend uitzicht op Punda kunt u een wandeling over de wal maken . Vlak voor het Riffort staat het in aanbouw zijnde Howard Johnson Plaza Hotel. Loop nu langs het Howard Johnson Plaza Hotel gebouw naar het gerestaureerde politiegebouw – oorspronkelijk gebouwd in 1750 en hiermee een van de oudste gebouwen in Otrobanda. Let op de interessante details, vooral de sierlijk gekrulde witte versieringen rondom de ramen en topgevels. Dit zijn de typische kenmerken van de bouwstijl uit die periode. Vervolgens komt u bij het busstation van Otrobanda. Een klein plein vormt het vertrekpunt van de grote gele of blauwe bussen en de kleinere busjes naar de westkant van het eiland en naar Punda (de bussen rijden via de lange ringweg naar Punda). Als u de smalle steeg aan de rechterkant van het busstation inslaat, ziet u meteen links een goudgeel gebouw met wit houtwerk (Sebastopolstraat 26-28). Het stamt uit het midden van de 18e eeuw; let weer op de fraaie topgevels die deze periode kenmerken.

– Loop rechtdoor door zo’n klein steegje dat typerend is voor Otrobanda. U ziet hier gerenoveerde huizen, winkels en een andere, wat grotere loterijwinkel met kleurige schilderingen op de muur. Vervolgens komt u in de smalle Consciëntiesteeg – een van de meest traditionele straten van deze wijk. Via een kleine omweg naar rechts komt u uit bij de achterkant van een groot grijs gebouw: de Rooms-Katholieke Santa Ana Kerk. Men zegt dat de Consciëntiesteeg (letterlijk ‘Gewetenssteeg’) zijn naam te danken heeft aan laatkomers die via deze steeg de kerk binnenslopen met een schuldig geweten. De Curaçaoënaars noemen de steeg ook wel ‘Hanchi di Bientu’ (Windsteeg).

– Loop terug naar de Consciëntiesteeg. Wanneer u hier wandelt, kunt u de typische sfeer van deze wijk goed proeven. Even wordt deze sfeer abrupt onderbroken als u onder het viaduct door loopt, dat naar de Koningin Julianabrug leidt. De brug heeft weliswaar gezorgd voor een veel betere verkeersstroom tussen beide delen van Willemstad, maar de snelweg loopt door het hart van Otrobanda.

– Net voorbij het viaduct aan uw rechterhand ligt La Moda de Paris, een traditionele kleermakerswinkel die veel bekende Curaçaoënaars van kleding heeft voorzien. Iets verder op de hoek ziet u enkele prachtige bordjes op de muur met de oorspronkelijke straatnamen. Een stukje naar rechts in de Rifwaterstraat vindt u het Four Alleys Café, waar kunstexposities en antiektentoonstellingen gehouden worden.

– Als u verder door de Consciëntiesteeg loopt, komt u in een deel dat in het midden van de jaren ’80 geheel gerenoveerd is. Dit was een van de eerste succesvolle pogingen om mensen weer in hartje Otrobanda te laten wonen.

– Ga aan het eind van de Consciëntiesteeg naar links, u komt dan langs nog meer gerenoveerde gebouwen. Aan het eind van de steeg bevindt zich het Sentro di Bario Otrobanda (Wijkcentrum Otrobanda), dat bedoeld is om dit stadsdeel nieuw leven in te blazen. Het gebouw is opgetrokken in een eenvoudigere bouwstijl, zonder gekrulde topgevels, die kenmerkend is voor het begin van de 19e eeuw. In de ruime tuin ligt een kleine speelplaats.

– Sla bij het Sentro di Bario rechtsaf en loop de St. Martinsteeg in, langs nog meer gerenoveerde huizen. Aan het eind van het eerste huizenblok begint de Zaantjesteeg. Als u een omweg naar links maakt, komt u langs enkele prachtig gerestaureerde huizen waar nu studenten, ziekenhuispersoneel en lokale gezinnen wonen. De korte wandeling naar de Zaantjesteeg 44 is zeker de moeite waard. Dit schitterende herenhuis is in de eerste helft van de 19e eeuw gebouwd in een eenvoudige stijl met een rechthoekig dak zonder topgevels, net als het Sentro di Bario. Loop eventjes de binnenplaats op en kijk hoe goed het complex bewaard is gebleven; het is nu opgedeeld in kleine appartementen.

– Verlaat de binnenplaats aan de linkerkant en u komt in een grote straat, de Pater Euwensweg. Sla rechtsaf en net voorbij de gele Vrijmetselaarsloge ziet u een ander bijzonder mooi herenhuis (wit met blauw houtwerk) waarin nu een dokterspraktijk gehuisvest is. Het gebouw dateert uit het begin van de 18e eeuw en vormt een mengeling van bouwstijlen uit de 18e en 19e eeuw. Als u dit vergelijkt met de Vrijmetselaarsloge ernaast, die tegen het einde van de 19e eeuw is gebouwd, dan ziet u duidelijk hoe de bouwstijl op het eiland veranderde. Op de binnenplaats staat een kunstwerk dat door de bekende Curaçaose kunstenaar Yubi Kirindongo gemaakt is van autobumpers. Op de buitenmuren ziet u een aantal interessante tegelversieringen.

– Keer nu terug om de hoofdroute te vervolgen. Loop door de Zaantjesteeg voorbij de St. Martinsteeg tot u niet meer verder kunt en ga dan naar links. Opeens bevindt u zich in een deel dat nog niet gerenoveerd is. Hier ziet u wat de Curaçaoënaars ‘muurkanker’ noemen: aangetaste gevels door uitgeloogd zout van het zeezand dat bij de bouw is gebruikt. Sla rechtsaf de Elleboogstraat in en u komt uit op de Breedestraat.

– Als u vindt dat u nu genoeg architectuur heeft gezien, ga dan rechtsaf de Breedestraat in, zodat u langs de winkels kunt slenteren tot u bij de waterkant komt. U zult zien dat de gebouwen in de Breedestraat lijken op de gebouwen in de belangrijkste winkelstraten van Punda: winkels op de begane grond, terwijl de bovenverdieping vroeger als woning dienst deed. De gebouwen zijn feller van kleur en als u goed kijkt zullen u nog meer verschillen opvallen.

Deel 2
– Om de route hier te beginnen volgt u de Breedestraat vanaf de waterkant totdat u bij het opvallende gebouw van het Landskantoor komt. Hier zijn de nationale loterij en het postkantoor van Otrobanda (benedenverdieping) gevestigd. Net naast het postkantoor ligt een pleintje waar u wat kunt eten en drinken.

– Ga de straat direct naast het plein in, loop deze helemaal omhoog en sla aan het einde rechtsaf de Frederikstraat in. Terwijl u de heuvel oploopt, ziet u aan uw rechterhand de oude markt van Otrobanda. Op de top van de heuvel ligt langs de kant van de weg een kleine snackbar met daarnaast een bakkerijtje: ‘Panaderia International’.

– In de Frederikstraat ziet u nog meer niet gerenoveerde gebouwen. Eén uitzondering is het grote gele gebouw met een schotelantenne aan de rechterkant. Het is nog een indrukwekkend voorbeeld van de 18e-eeuwse architectuur en huisvest momenteel de redactie van een plaatselijke krant. Let weer op de witte, gekrulde topgevels en het zuiltje dat uit de nok steekt. Aan de overkant van de straat staat een groot, geel en vervallen gebouw uit 1857. Als u over de aangrenzende binnenplaats tussen de rode en witte zuilen kijkt, ziet u een fraai, maar vervallen 18e-eeuws gebouw dat u een indruk geeft van de andere delen van Otrobanda die niet in de wandelroute zijn opgenomen.

– Als u op de hoek van de Belvédèrestraat staat, dan kunt u aan de overkant een geel gebouw met fraai wit traliewerk zien. Dit is een van de weinige gebouwen op Curaçao met dit soort traliewerk en is eerder typerend voor het oostelijke deel van de Caraïben. Naast het traliewerk valt ook de eenvoudige bouwstijl op, die kenmerkend is voor het einde van de 19e eeuw.

– Ga bij de Belvédèrestraat linksaf het Leonard B. Smithplein op, dat genoemd is naar de consul van de Verenigde Staten en tevens zakenman. Hij heeft de drijvende pontonbrug laten bouwen. Als u het plein oploopt, ziet u aan uw linkerhand een interessant lichtblauw gebouw. Hoewel het de uiterlijke kenmerken heeft van een typisch 19e eeuws gebouw, gaat het hier slechts om een cementen gevel die op een eenvoudig houten geraamte geplaatst is.

– Aan het begin van het plein staat een van de indrukwekkendste gebouwen van het eiland: de statige, witte villa Belvédère, die in het midden van de 19e eeuw gebouwd is en een tijd lang de gouverneurswoning was. Jarenlang stond het lege, witte geraamte als een geest op het plein, totdat het aan het begin van de jaren ’90 in vroegere glorie hersteld is. Nu is hier een groot advocatenkantoor gevestigd. Als u deze wandeling tijdens kantooruren maakt, kijk dan eens even naar binnen om de schitterende meubels, trappen en het overige houtwerk te zien (bezoekers zijn welkom). Let in het bijzonder op de getande hoekstenen aan beide hoeken van het gebouw. Deze kenmerkende bouwstijl is ook bij veel andere huizen in de buurt te zien.

– Naast de villa Belvédère staat nog een prachtig gerestaureerd gebouw uit het einde van de 19e eeuw. Nu is de Stichting Monumentenzorg – de oudste organisatie op het gebied van monumentenbescherming van het eiland – hier gevestigd. Aan de overkant van het plein staat de Washington Villa, de opmerkelijke woning van Leonard B. Smith, midden in een tuintje met een houten hek en verbleekte gele zuilen.
Ga in de Hoogstraat rechtdoor en steek de vierbaansweg naar de brug over. U bevindt zich nu in een prachtig gebied met veel gerenoveerde gebouwen, die hetzij dienst doen als kantoor, hetzij als woonhuis. Veel straten in de buurt zijn nog steeds niet gerenoveerd en vormen achterbuurten.

– Met name Hoogstraat 43 valt op; het is gebouwd in 1934 door een Italiaanse architect in een stijl die duidelijk van de andere huizen verschilt. Het huis heeft marmeren zuilen en een decoratieve afrastering langs het dak. Precies aan de overkant op nummer 32-34 staat ook een gebouw uit het begin van de twintigste eeuw. Let op de eenvoudige bouwstijl, geheel in de traditionele sfeer. Verderop ziet u aan uw rechterhand op nummer 21-23-25 een gebouw in een fraaie, neo-klassieke stijl, met een balkon dat op zuilen rust, een elegante trap en gewelfde ramen.

– Als u dichter bij de waterkant komt, ziet u schitterende onlangs gerenoveerde gebouwen op de hoek van de Hoogstraat en de De Rouvilleweg. Dit complex, Keizershof genaamd, bevat enkele restaurants en cafés. De oorspronkelijke gebouwen dateren uit ongeveer 1880; let weer op de zuilen en de interessante topgevels.

– Sla aan het eind van de straat rechtsaf de De Rouvilleweg in en u komt weer in een gebied dat momenteel uitgebreid gerenoveerd wordt. Hier kunt de wandelroute op een plezierige manier afsluiten. Zo kunt u iets eten en drinken bij Arawak Clay, en het ambachtswerk bekijken dat hier en in andere winkeltjes in deze buurt verkocht wordt. Ook kunt u het Kas di Alma Blou (Huis van de Blauwe Ziel), een onlangs geopend kunstgalerie in de De Rouvilleweg, bezoeken. Of ga even in de schaduw zitten bij de terminal van de cruiseschepen en geniet van het uitzicht op Punda. Tegenover de terminal staat het in aanbouw Kura Hulanda complex, met een conferentiezaal, hotel, casino en restaurant. Verderop, voorbij het Felix Chacutoplein (een pleintje ter ere van een belangrijke leider van de arbeiderspartij, die in 1922 een grote staking in de haven heeft geleid) vindt u het Coral

– Agostini complex. De oorspronkelijke 19e-eeuwse gebouwen zijn eind jaren ’80 geheel opnieuw opgebouwd en herbergen tegenwoordig restaurants en winkels. Het aangrenzende Hotel Otrobanda heeft een leuk café-restaurant met een terras bestaande uit twee verdiepingen.

Bezienswaardigheden in Otrobanda

Arawak Clay
Tel: 462 7249; Fax: 462 8394
Openingstijden: maandag t/m zaterdag: 9.00 – 17.30 uur. Toegangsprijs: gratis
Dit is een klein atelier vlak naast de terminal van de cruiseschepen waar aardewerk wordt gemaakt. U kunt hier zien hoe kleine replica’s van bekende Curaçaose herenhuizen en andere souvenirs gemaakt worden. Ook is er een ambachts- en souvenirwinkel. In de kleine galerie op de bovenste verdieping zijn regelmatig tentoonstellingen van schilderijen en beeldhouwwerken van Curaçaose en Nederlandse kunstenaars.

Curaçao Museum
Tel: 462 3873; Fax: 462 3777
Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 9.00 – 12.00 uur; 14.00 – 17.00 uur, zondag: 10.00 – 16.00 uur. Toegangsprijs: Volwassenen: NAfl. 4,- (kinderen halve prijs)
Dit museum in het westen van Otrobanda heeft twee verdiepingen en is het grootste museum van het eiland. De permanente tentoonstelling bestaat uit een uitgebreide verzameling antieke meubels, en schilderijen van enkele van de bekendste kunstenaars van het eiland. Het museum organiseert ook speciale tentoonstellingen van Curaçaose kunstenaars. Op het terrein, dat aangenaam in de schaduw ligt, worden soms concerten en culturele voorstellingen gehouden.

Four Alleys (Museum en Restaurant)
Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur Toegang: gratis
Dit kleine café-restaurant ligt in het hart van Otrobanda. Op de begane grond kunt u genieten van een typisch Curaçaose maaltijd; op de bovenverdieping bevindt zich een kleine antiekgalerie.

Wandelroute door Scharloo
– Deze route voert u over de Scharlooweg langs talrijke 19e-eeuwse herenhuizen, die vroeger een bloeiende Joodse buurt vormden. Deze route voert u uitsluitend langs architectonische bezienswaardigheden en biedt geen uitstapjes naar andere bezienswaardigheden (met uitzondering van de openbare bibliotheek). De bouwkundige variaties met hun gecompliceerde details maken de herenhuizen opmerkelijk fraai. U komt ook enkele voorbeelden tegen van hedendaagse architectuur die een afspiegeling zijn van traditionele elementen.

– Als u langs de gebouwen loopt, vergelijk dan niet alleen de basis architectuurstijl van de gebouwen, maar ook de details, zoals: ramen, topgevels, entrees, daken, trappen en binnenplaatsen. Al deze kenmerken zijn veel gevarieerder dan op andere plaatsen op het eiland. Vergelijk ook eens de kleur van de dakpannen. Het zijn deze opvallende verschillen in details die de architectuur op Scharloo zo uniek maken. Bij veel huizen zit er een ovaal medaillon boven de deur, elk met zijn eigen, unieke patroon. Sommige hebben waaiervormige, geverfde ramen of sierlijke cementen krullen langs de dakrand. Er zijn platte en er zijn schuine daken. Let ook op de entrees: sommige trappen zijn vrij gedetailleerd en geven het perceel een bepaalde charme; bij andere huizen bevindt de deur zich weer op straatniveau. Ook zijn er huizen met een voorportaal, versierd met zuilen. Mocht u echt verliefd worden op deze wijk, dan is er een uitstekend, maar prijzig boek met kleurenfoto’s verkrijgbaar getiteld Scharloo.

– Tot aan het einde van de jaren ’80 lag Scharloo in puin. Veel herenhuizen zijn nog steeds verlaten, hoewel het gebied nu een veelbelovend zakengebied aan het worden is. De onlangs genomen beslissing van de Centrale Bank van de Nederlandse Antillen om haar nieuwe kantoren hier te bouwen heeft een zeer positieve invloed op het gebied; elk jaar worden er meer gebouwen gerenoveerd.

– Trek ongeveer een uur uit voor de hele wandeling en eventueel wat meer, als u vaak stil blijft staan bij een gebouw om het goed te kunnen bekijken. Het beste kunt u deze wandeling ‘s morgens vroeg of laat in de middagmaken, want anders loopt u bijna de hele tijd in de volle zon. Op de route zijn voldoende gelegenheden om een drankje te nuttigen, als u de bijbehorende muziek en de enigszins rumoerige sfeer niet hinderlijk vindt. Ondanks de groepjes mannen die op straathoeken rondhangen is de route overdag veilig, ook voor een vrouw alleen. Maar als u alleen bent, wijk dan niet van de hoofdstraat af.

Scharloo stap-voor-stap
– Begin uw wandelroute met het oversteken van de Wilhelminabrug. Het gele gebouw aan uw linkerhand is de Dienst voor Culturele Zaken. Het grote gele gebouw aan uw rechterhand, Hotel Central, is gebouwd in het midden van de 18e eeuw. Let op de vijf topgevels die elk een ander ontwerp hebben.

– Ga aan het eind van de straat rechtsaf, de Scharlooweg in. Meteen aan uw linkerhand ziet u een donkerrood gebouw met wit houtwerk, dat vanaf 1870 is gebouwd. Let op de reeks galerijen aan de achterzijde. De bouwstijl lijkt veel op die van het Landhuis Papaya in het westelijke deel van Curaçao en van veel kleine landhuizen op het oostelijk deel van het eiland. Daarnaast bevindt zich het Consulaat van Mexico. Rechts ziet u een geel gebouw, Ayudo Social Korsow (de Curaçaose Sociale Bijstand Stichting), die hulp aan arme mensen verleent.

– Als u verder loopt, zult u zien dat veel gebouwen dicht op elkaar staan en dat de meeste gebouwen bescheiden tuintjes hebben. Anders dan in Punda zijn deze huizen vrijstaand en zijn ze gebouwd om in te wonen en niet voor zakelijke doeleinden. Op veel van de niet gerenoveerde gebouwen kunt u zien wat de plaatselijke inwoners met ‘muurkanker’ bedoelen. Hier heeft het zout zich door de stenen heen gevreten en het pleisterwerk op de gevels aangetast.

– Op de hoek net voor het viaduct staat een indrukwekkend rood en wit gebouw met een ruime tuin, dat gedeeltelijk gerenoveerd is en tegenwoordig de Kankerstichting herbergt. Het gebouw, dat in het midden van de 18e eeuw is gebouwd, is een van de meest imposante oude herenhuizen in dit gebied. Aan uw linkerhand ziet u het Obra di Man centrum (de Handwerk Stichting) waar poppen in plaatselijke klederdracht gemaakt worden. Na het viaduct komt u op het Bolivarplein met het standbeeld van Simón Bolívar, de belangrijke Zuidamerikaanse bevrijder (een geschenk van het volk van Venezuela). Het lichtgele gebouw aan de overkant van het plein is de Sociedad Bolivariana (de Bolívar Vereniging), een Venezolaans cultureel centrum. Op het terrein achter dit plein wordt de nieuwe Centrale Bank gebouwd.

– Het huis rechts aan de overkant van het plein is een van de meest spectaculaire herenhuizen van Scharloo. Let op de ruime binnenplaats met zijn afgebroken standbeelden en grote bomen. Hiernaast staan de kantoren van de Stadsopzichter en een aantal handelskantoren. De renovatie van dit gebied is in volle gang en u zult enkele gebouwen in de steigers zien staan.

– Aan uw linkerhand ziet u een uitstekend gerestaureerd huis: Scharlooweg 39. Het huis dateert oorspronkelijk uit 1881 en werd in de jaren ’50 als de enige Asjkenazische synagoge op het eiland in gebruik genomen (tegenwoordig heeft het gebouw een andere bestemming).

– Vervolgens vindt u rechts van u twee nieuwbouwvoorbeelden , die zo ontworpen zijn dat ze in de omgeving passen. Het gaat om de geelgroene Openbare Bibliotheek en de kobaltblauwe kantoren van de staatsoliemaatschappij Curoil, gebouwd in het begin van de jaren ’90.

– Voorbij deze gebouwen ziet u de achterkant van het Kranshi (het Bevolkingsregister), waar geboorte-, sterfte-, huwelijks-, en scheidingsregisters bijgehouden en huwelijken voltrokken worden. Het is de moeite waard om rondom het terrein naar de voorkant lopen. In de schaduw van de koele voortuin kunt u namelijk eventjes op adem komen of foto’s maken . Let op de gekrulde topgevels en de ommuurde veranda op de bovenverdieping, die zo kenmerkend zijn voor de bouwstijl aan het begin van de 18e eeuw.

– Terug op de Scharlooweg aan de overkant van het Kranshi staat een schamele snackbar met een paar beschutte wankele bankjes. Laat u niet afschrikken door wasgoed dat in de tuin hangt of door het verwaarloosde aanzien; de snackbar staat recht tegenover een groot regeringsgebouw en in is zeer in trek bij de lokale bevolking. Net voorbij de snackbar staat het kantoor van de Stichting Monumentenfonds Curaçao, die zich inzet voor de erkenning, bevordering en bescherming van de monumenten op het eiland. Kijk eens in de goedverzorgde tuinen van het rode gebouw aan uw linkerhand, waar de Nederlandse, Antilliaanse en Curaçaose vlaggen hangen; tegenwoordig is hier een Nederlandse bank gevestigd. Hier is ook George Maduro geboren – als lid van het Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog – naar wie de miniatuurstad Madurodam is genoemd.

– Aan uw rechterhand net na het Kranshi ligt de Fundashon Karnaval Korsow (de Curaçaose Carnavals Stichting), die elk jaar actief is om het carnaval tot een succes te maken. Het solide uitziende gebouw is het Bestuurskantoor, waar het Bestuurscollege van Curaçao en andere overheidskantoren gevestigd zijn.

– Vervolgens komt u langs een kleuterschooltje en aan de linkerkant ziet u de kantoren van de Akademia Pedagogiko Korsow, de lerarenopleiding. Dan komt u bij een rustig, zanderig pleintje met schaduw, waar de plaatselijke jeugd zich ophoudt; daarachter staan een aantal houten huisjes die aan het begin van deze eeuw gebouwd zijn.

– Links van u staat u een van de bekendste gebouwen van het eiland en het eerste gerestaureerde gebouw in deze wijk: het Centraal Historisch Archief. Dit groenwitte gebouw heeft de bijnaam ‘bruidstaart’, en de sierlijke decoratie ziet er inderdaad zo appetijtelijk uit dat u er bijna een stukje van zou willen proeven. Het gebouw stamt uit 1916 gebouwd en is daarmee een van de jongste monumenten van Scharloo.

– De Scharlooweg eindigt bij het Julianaplein (ook bekend als Plasa Hoyer). Radio Hoyer is gevestigd in het citroenkleurige gebouw op de hoek aan uw linkerhand. Het pand, dat tegen het einde van de 19e eeuw gebouwd is, is geheel in zijn oorspronkelijke staat gerestaureerd.

– Midden op het plein staat een mooi geel gebouw waar het Depos gehuisvest is. Dit Departement voor Ontwikkelingssamenwerking kanaliseert de Nederlandse ontwikkelingshulp voor de Nederlandse Antillen. Op de binnenplaats staat een kunstwerk dat van autobumpers is gemaakt door de bekende Curaçaose kunstenaar Yubi Kirindongo. Iets verder daarachter staat de rooms-katholieke kathedraal van Curaçao.

– U kunt teruglopen over de Scharlooweg of via een evenwijdige straat rechts van u, die u rechtstreeks naar Punda brengt (op deze weg is wel meer verkeer). Sla bij de kathedraal rechtsaf en loop rechtdoor. Ga bij de splitsing rechtsaf als u terug wilt lopen langs de voorkant van het Bestuurskantoor, het Kranshi en de openbare bibliotheek en dan terug door Scharloo. Sla bij de splitsing linksaf als u meteen Punda in wilt gaan. U komt dan in een gebied dat duidelijk nieuwer is, langs de Methodisten Kerk (opgericht door immigranten uit het Engelssprekende Caraïbische gebied die op de olieraffinaderij kwamen werken).

– Op het Plasa Smeets kunt u genieten van het ouderwetse klokkenspel dat elk uur speelt. Links van u ziet u de Pietermaaibuurt waar veel gebouwen gerenoveerd worden.

– Het bouwwerk op een vlot in het midden van het Waaigat is een kerstversiering die, als de kleurrijke lichtjes aangestoken zijn, schitterend in het water weerspiegelt. Als u langs het Waaigat loopt heeft u een goed uitzicht op enkele gebouwen in Scharloo waar u tijdens de route langs bent gekomen. Let vooral op de voorkant van de openbare bibliotheek en het Curoil-gebouw, en vergelijk de architectonische details van het Kranshi met het gele gebouw ernaast. U heeft ook een uitstekend uitzicht op de Julianabrug die de haven overspant.

– Als u Punda ingaat, vindt u twee interessante gebouwen aan uw rechterhand. Het bron zen Folklore Monument toont vier dansers in klederdracht, vergezeld door een ezel die een waterton draagt (zo werd vroeger water verkocht voordat de ontzoutingsfabriek er was; water was in het verleden een schaars product op dit droge eiland).

– Aan de overkant van de straat, precies voor de inham staat een elegant monument ter ere van de inwoners van de Nederlandse Antillen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. (Toen heel Nederland door de Duitsers bezet was, speelden de Nederlandse Antillen een sleutelrol in de oorlog).

Bezienswaardigheden in Scharloo

Openbare Bibliotheek van Curaçao
Tel: 461 7055
Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 10.00 – 12.00 uur, 14.00 – 19.00 uur,
zaterdag 9.00 – 12.00 uur. Toegangsprijs: gratis
Snuffel in de boekenrekken en in de tijdschriften op de begane grond of bezoek de Antilliaanse/Caraïbische kamer op de bovenverdieping; u vindt er uitgaven in het Engels, Nederlands en Papiamento. De kinderafdeling op de bovenverdieping heeft boeken voor kinderen van alle leeftijden en tevens een aquarium met goudvissen. Zo nu en dan organiseert men in de bibliotheek kleine tentoonstellingen.

Andere bezienswaardigheden in/rondom Willemstad
De volgende bezienswaardigheden zijn in en rondom Willemstad te vinden:

Amstel Brouwerij
Tel: 461 2944
Openingstijden: Rondleidingen elke dinsdag en donderdag om 10.00 uur
Toegangsprijs: gratis
Dit bier, het enige ter wereld dat met gedestilleerd zeewater gebrouwen wordt, is een geliefde dorstlesser en een populair souvenir. De brouwerij is een van de weinige industriële terreinen op Curaçao die voor het publiek is opengesteld.

Curaçao Seaquarium
Tel: 461 6666
Openingstijden: maandag t/m zondag: 8.30 – 22.00 uur
Toegangsprijs: Volwassenen: NAfl. 22,50 (kinderen halve prijs)
Groepskortingen mogelijk
Dit is een van de populairste toeristische plaatsen op Curaçao. Er zijn veel aquaria met honderden soorten vis en andere zeedieren die voorkomen in de wateren van Curaçao. Water met veel plankton wordt rechtstreeks vanuit de zee in het aquarium gepompt om de vissen te voeren. Er is een kleine vijver waar het publiek de zeedieren kan aanraken. Ook kunt u er onder water, van achter een plexiglazen wand, de schildpadden en haaien voeren. Ondertussen worden van u een videofilm of foto’s gemaakt. Verder is er een natuurlijke vijver met zeewater, waarin bezoekers kunnen duiken of snorkelen te midden van de vissen en adelaarsroggen. Het complex beschikt over een snackbar en restaurants.

Dierentuin van Curaçao (In de volksmond ‘Proeftuin’)
Openingstijden: dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur
Toegangsprijs: gratis
De kleine dierentuin van Curaçao heeft een bescheiden dierenbestand met diverse apen, zoogdieren en reptielen in traditionele kooien. Verder vindt u er een vijver met watervogels, een volière, vrij rondlopende pauwen en zelfs een kameel. Er zijn twee speelplaatsen, voor jonge en voor wat oudere kinderen, met voldoende ruimte om in de schaduw rond te kunnen rennen.

Grotten van Hato
Tel: 868 0379 / 869 3211; Fax: 868 8114 / 869 3217
Openingstijden: maandag t/m zondag: 10.00 – 15.00 uur
Toegangsprijs: Volwassenen: NAfl. 10,- (kinderen halve prijs)
Hier vindt u een van de weinige ondergrondse grotten die toegankelijk zijn voor het publiek. Er zijn stalactieten en stalagmieten in fraaie vormen, ondergrondse watervallen (een deel van het schaarse zoet water op het eiland) en zelfs vleermuiskoloniën. Elk uur worden er rondleidingen gegeven. Dit is tevens een goede plaats om een leguaan van dichtbij te bekijken; in een grote grot leven tientallen van deze verlegen beesten. Een smal pad voert u naar prehistorische Indiaanse muurschilderingen die in het kalksteen gegraveerd zijn. Op het ruime terras kunt u heerlijk een hapje eten.

Koredó
Deze openbare, tweeëneenhalve kilometer lange boulevard aan het strand loopt van de waterontziltingsfabriek tot aan het openbare strand van het Marriott Hotel. Vooral in de vroege avond zult u hier veel Curaçaose gezinnen en joggers vinden. Halverwege de boulevard ligt een kleine fitnessclub waar u drankjes en snacks kunt kopen. Als u een echte sporter bent, dan kunt u een zware ronde lopen te beginnen bij de fabriek, dan naar beneden langs de Koredó, vervolgens de heuvel op voorbij het World Trade Center en de luxe appartementen en eindigend bij de waterfabriek. Achter deze fabriek staat het Tula Monument ter herdenking aan de slavenopstand van 1795; dit monument is gebouwd op de plaats waar de rebellen terechtgesteld zijn.

Landhuis Chobolobo
Tel: 461 3526; Fax: 461 3503
Openingstijden: maandag t/m vrijdag; 8.00 – 12.00 uur; 13.00 – 17.00 uur
Toegangsprijs: gratis
Deze voormalige plantage, midden in het bruisende winkelcentrum van Saliña, huisvest de likeurstokerij, waar de enige echte Curaçaose likeur gemaakt wordt van de schillen van de bittere laraha sinaasappel. U kunt de fabriek bezichtigen en de drank proeven, die in een groot aantal kleuren verkrijgbaar is.

Landschapsroutes

Westelijke route
Het westelijke deel van Curaçao biedt een verrassende variatie aan landschappen: platte kalksteenterrassen aan de noordkant, lichtgolvende heuvels en de spitse top van de Christoffelberg. De plantengroei varieert van stoffig struikgewas en statige cactussen tot hier en daar groepjes schaduwrijke bomen. Veel delen van het eiland hebben veel weg van het zuidwesten van de Verenigde Staten en het noorden van Mexico. Maar als u ergens een hoek omslaat, dan ziet u plotseling een glimp van de schitterende blauwgroene zee.

Het hele gebied ten westen van Willemstad wordt door de Curaçaose bevolking Band’abou genoemd, letterlijk de ‘beneden’ of ‘benedenwindse’ kant van het eiland. Hoewel Band’abou een nogal landelijke sfeer uitstraalt, moet u er geen plattelanders of boeren verwachten die hun velden aan het bewerken zijn. Curaçao kent amper landbouw en de meeste plattelandsbewoners werken in de stad.

De aparte plattelandsarchitectuur zal u beslist opvallen. Een aantal statige oude plantagehuizen in Band’abou hebben een tweede leven gekregen in de vorm van een toeristische attractie en zijn opengesteld voor het publiek; ruïnes van andere plantagehuizen kunt u op afstand zien liggen. Probeer ook eens de kleine typische plattelandshuizen te vinden, met hun gedrongen muren en kenmerkende puntdaken, waarin ooit de minst welvarende plattelandsbewoners leefden.
U rijdt binnen een uur van de stad naar de westpunt van het eiland (ongeveer 30 kilometer), maar u zult meer tijd nodig hebben om de bezienswaardigheden te bezichtigen. Als u lang op het eiland verblijft, zult u waarschijnlijk veel tijd in het westen willen doorbrengen; u kunt dan zelf uw route en het tempo bepalen waar u zich het prettigst bij voelt. U kunt dan bezienswaardigheden kiezen die u op uw gemak kunt bezichtigen.

Als u echter niet veel tijd heeft en u wilt het platteland van Curaçao toch graag zien, dan kunt u een goede indruk krijgen door de hele ronde; u heeft dan zelfs tijd om een aantal bezienswaardigheden te bezichtigen en even een snelle duik te nemen. De afstanden zijn kort, waardoor u al snel de volgende bezienswaardigheid tegenkomt.

Als u van wandelen houdt, zijn er trektochten door het Christoffelpark en het Shete Boka Park; beide worden beheerd door de Stichting Nationale Parken Nederlandse Antillen; ook de moeite waard zijn Hòfi Pastor, beheerd door Friends of the Earth en het ruige Watamula. Milieugroeperingen organiseren trektochten over zelfuitgedachte routes; neem contact op met Friends of the Earth (Tel: 465 6757) of de Stichting Nationale Parken Nederlandse Antillen (Tel: 462 7770) om te informeren of er tijdens uw verblijf trektochten georganiseerd worden. Vanwege het kwetsbare ecosysteem op het eiland verzoeken milieudeskundigen u erg voorzichtig te zijn als u op eigen gelegenheid een tocht door het landschap maakt.

Wat er ook in uw routebeschrijving staat, u zult zeker een verfrissende duik willen nemen om wat af te koelen. Bekijk het hoofdstuk Stranden, om het strand van uw keuze te bepalen of ga gewoon ergens van de route af en zoek de dichtstbijzijnde baai op. Bescherm uzelf goed tegen de zon en de hitte en zorg dat u tijdens uw uitstapjes naar het westen een aantal keren stopt om iets te drinken; langs de hele route komt u snackbars langs de kant van de weg tegen en u kunt bij veel bezienswaardigheden iets eten en drinken. Let er wel op dat er aan de westkant van Willemstad maar twee benzinestations zijn (bij Barber en bij Terra Corra). Wees ook attent op de passerende auto’s op de smalle, bochtige tweestrooks wegen. Sla geen zandwegen in als het geregend heeft; deze wegen zijn dan onbegaanbaar.

Westelijke route stap-voor-stap
– Rijd vanaf Punda de Julianabrug over en neem de afslag naar Otrobanda. Ga bij de derde reeks stoplichten rechtsaf (aan uw linkerhand ziet u het busstation) en volg de borden naar Westpunt. Als u over de Julianabrug rijdt, heeft u een prachtig uitzicht op de haven. Als u de stad verlaat, komt u langs de waterontziltingsfabriek van Curaçao, die van zeewater een heel goede kwaliteit drinkwater destilleert; de tocht voert verder langs het te ontwikkelen, toeristische gebied, Parasasa. Als u langs de rand van de stad rijdt, ziet u rechts de campus van de Universiteit van de Nederlandse Antillen, waar de Curaçaose studenten hun academische graad in onder anderen; techniek, rechten of bedrijfseconomie kunnen halen (voor een aantal studies moeten zij naar het buitenland). Aan uw linkerhand ziet u het eens zo exclusieve Julianadorp, waar tussen de jaren 1940 en 1980 het leidinggevend personeel van de Shell heeft gewoond.

– Sla op de rotonde linksaf naar Band’abou (rechtdoor komt u bij het vliegveld en bij het begin van de noordelijke kustroute). Hier en daar op de route komt u eenvoudige bankjes en schaduwplekken, (gemaakt van afvalhout) tegen; hier hangen veel jongeren rond.

– Als u voorbij Landhuis Papaya de heuvel oprijdt, kunt u recht voor u een glimp opvangen van de naderende vulkaanachtige Christoffelberg. Als u de heuvel afrijdt, komt u op het smalste stuk van het eiland; u kunt een stukje van de zee aan de noordkust zien. De afslag Willibrordus voert u direct naar de zoutpannen van Jan Kok – waar een flamingokolonie leeft -, het Landhuis Jan Kok en een aantal stranden. (Als u de volledige route volgt, komt u op de terugweg hier langs.) Net na de afslag Willibrordus staat iets van de weg af rechts van u het historische Landhuis Daniel.

– De vervallen stenen muur die u links, evenwijdig aan de weg kunt zien, is ruim een eeuw geleden door slaven gebouwd. Let ook op de kalksteenterrassen aan uw linkerhand, de overblijfselen van koraalriffen van miljoenen jaren geleden. Op het platteland zult u veel typisch kleine plattelandshuizen tegenkomen. Op de vlakte bij de noordkust aan uw rechterhand staan twaalf windmolens die door het elektriciteitsbedrijf geplaatst zijn om energie op te wekken door middel van de passaatwinden.

– De afslag naar Soto voert u rechtstreeks naar enkele voortreffelijke stranden langs de zuidkust (op de terugweg van deze route komt u hier ook langs). Net hierna aan de rechterkant ziet u een steile verharde weg die over de ruwe Noordelijke Route naar San Pedro voert. (Als u nog tijd en zin heeft, kunt u hier een korte omweg maken zodat u langs het kortste en meest pittoreske deel van de noordkust rijdt: van San Pedro naar Ascencion. U sluit daarna weer op deze route aan .)

– Nu komt u op een van de mooiste delen van het eiland; hier slingert de weg zich langs ronde heuvels en platte terrassen. U kunt hier mooie foto’s maken; let ook op de valken die hoog in lucht vliegen. De weg splitst zich hier even om door een groep manzenillebomen te gaan; dit koele boomrijke gebied is zeldzaam voor dit dorre eiland. Het gerucht gaat dat er in het bos net voorbij Den Klof (‘De Kloof’) ‘s nachts geesten ronddwalen. Als u niet van plan bent over deze weg terug te gaan, om dan kunt u beter een stukje langs de andere kant van de weg teruggaan, om de beroemde zittende boom die bovenop een muur zit, te bezichtigen .

– Hierna komt u bij de afslag naar Landhuis Ascencion, dat elke eerste zondag van de maand geopend is. Dit is een andere toegangsweg naar de San Pedro Route, die u langs het Kas di Pal’i Maishi museum voert.

– Verderop, voorbij de Statuut Bar – waar politici hun best doen om de stemmen van de plattelandsbewoners voor zich te winnen – rijdt u de stad Barber binnen. Indien nodig kunt u hier tanken. Op de weg achter het benzinestation ligt een winkel die zelfgemaakt ijs verkoopt. Het Parke Himno i Bandera (Het Park van het Volkslied en de Vlag) is de plaats waar op 2 juli de jaarlijkse Dag van de Vlag worden gehouden; De ‘Fourth of July Snack’ is een populaire eetgelegenheid. De afslag naar rechts bij de snackbar voert naar de stranden van de zuidkust.

– Net voorbij de kerk en de begraafplaats ligt de ingang van het Hòfi Pastor, dat eigendom is van en beheerd wordt door de plaatselijke afdeling van Friends of the Earth. Het is een aangename plek voor een ontspannen wandeling in de schaduw.

– Na Barber wordt het gebied zeer landelijk, met nederzettingen die afgewisseld worden met veldjes en grazende geiten. U komt nu door een ander schaduwrijk bos. Let op de stevige, omheiningen van levende pilaarcactussen – een soort natuurlijk prikkeldraad en tegelijkertijd een van de meest doeltreffende manieren om de geiten van de velden af te houden. De oude houten telefoonpalen langs de kant van de weg zullen u ook opvallen. Voorbij een stuk onbewoond privé-grond bevindt zich het Christoffelpark.

– Nadat u de ingang van het park gepasseerd bent, zult u zien dat het landschap van de noordkust vrij kaal is en een verlaten indruk maakt. Aan uw rechterhand vindt u de afslag naar het sensationele Boka Tabla en Shete Boka Park. Net als het Christoffelpark worden beide attracties beheerd door de Stichting Nationale Parken Nederlandse Antillen.

– U ziet in het landschap verspreid liggende landbouwgronden; let weer op de typische plattelandshuisjes. Let ook op de torenhoge kandelaarcactus. Als u in de buurt van het vissersdorp Westpunt komt (veel Curaçaoënaars noemen het Wesping) kunt u de zee weer zien. Tegenover Jaanchi’s Restaurant vindt u de afslag naar Playa Kalki en Watamula, op de meest westelijke punt van het eiland.

– De hoofdweg loopt door in een bocht naar links, voorbij de kerk van Westpunt en dan pal naar het zuiden langs het Playa Fòrti strand. Het uitkijkpunt boven dit strand biedt een prachtig uitzicht op de schilderachtige baai met donker zand en vissersboten – vooral bij zonsondergang bijzonder mooi . U kunt even bijkomen bij een van de snackbars en restaurants die hier te vinden zijn.

– Als u langs de zuidwestkust terugrijdt, komt u langs de mooiste natuurlijke stranden van het eiland. Let op de privé-strandhuisjes langs de klippen. Rechts van u ziet u de zee zo af en toe opkomen; aan uw linkerhand ziet u lichtgolvende heuvels, waarvan de hoogste in het Christoffelpark staan.

– Een steile afslag naar rechts voert u naar het Landhuis Kenepa en de twee bijbehorende stranden. Kenepa is een interessante reisonderbreking, omdat ter hoogte van deze plaats de slavenopstand van 1795 heeft plaatsgevonden. Voorbij Playa Jeremi vindt u nog meer strandhuisjes, de typische kerk van Lagun, en Playa Lagun. Daarna gaat u weer door platteland, langs nog meer golvende heuvels en het zoutmoeras, dat de ingang van Playa Santa Cruz aangeeft; hier kunt u vroeg in de morgen of laat in de middag uitstekend vogels observeren.

– Net voorbij de ingang naar het strand aan uw rechterhand kunt u, als u over de stenen muur kijkt, de enige suikermolen op Curaçao zien, die privé-bezit is. Op het platteland ziet u ouderwetse windmolens die water uit diepe bronnen pompen.

– In het dorp Soto, waar de schilderachtige katholieke kerk en begraafplaats het gezicht van het dorp bepalen, kunt u het Landhuis Santa Martha bezoeken, waar gehandicapten handgemaakte voorwerpen maken. De weg daarachter voert u voorbij de Santa Marthabaai een steile heuvel op, naar een spectaculair uitkijkpunt . Hier heeft u een prachtig vergezicht over een groot deel van westelijk Curaçao. Het is een van de mooiste vergezichten over Curaçao, met uitzondering van het uitzicht vanaf de top van de Christoffelberg.

– Na de afslag richting Cas Abao, een aantal kilometers verder, komt u bij een splitsing. Als u het voor gezien houdt, sla dan linksaf de hoofdweg op die u naar Willemstad terugvoert. Als u een landschapsroute wilt rijden, sla dan rechtsaf; de bochtige weg voert u langs het privé-Landhuis San Sebastian. Op de top van de heuvel heeft u een schitterend uitzicht op de heuvels en terrassen die de zoutpannen van Jan Kok omringen .

– Op de kruising staat nog een snackbar; sla rechtsaf voor de stranden en de schilderachtige kerk van Willibrordus en sla linksaf voor de zoutpannen met de flamingokolonie en het Landhuis Jan Kok. U kunt hier uitstappen voor een tocht door het moeras (er lopen geen paden) en, met name in de late namiddag, vogels observeren. U wordt verzocht de flamingo’s niet te storen.

– Voorbij de zoutpannen gaat de weg over enkele kleine heuvels, voordat u op de hoofdweg naar de stad uitkomt. Vanaf de zoutpannen duurt het ongeveer vijfentwintig minuten voordat u terug bent in de stad.

Bezienswaardigheden

Christoffelpark
Tel: 864 0363; Fax: 864 0170
Openingstijden: maandag t/m zaterdag: 8.00 – 16.00 uur, zondag 6.00 -15.00 uur
Toegangsprijs: NAfl. 15,- (kinderen halve prijs)
Als u een enthousiaste natuurliefhebber bent, moet u minstens een halve dag uittrekken om dit park – een beschermd gebied waar veel flora en fauna te zien is – te verkennen. Er zijn vijf wandelpaden, waar u een lichte wandeling van twintig minuten of een zware tocht van twee uur naar de top van de Christoffelberg kunt maken. (Deze laatste tocht kunt u het beste zeer vroeg in de morgen maken).
De autoroutes gaan door het kreupelhout, rond de heuvels en over de door de zee gevormde klippen. U kunt hier onder andere herten zien, een bezoek aan de grotten brengen, een rondleiding door het park maken en soms worden er wandelingen bij volle maan georganiseerd. Sommige wegen zijn onverhard en moeilijk begaanbaar. In het kleine Savonet museum worden altijd exposities gehouden over de natuur. Het Landhuis Savonet dat zich in het park bevindt, is een van de oudste plantagehuizen op het eiland.

Hòfi Pastor
Tel: 465 6757 (Friends of the Earth)
Openingstijden: zonsopgang tot zonsondergang
Toegangsprijs: gratis
Dit perceel van 12 hectare was oorspronkelijk in eigendom van de katholieke kerk die het aan Friends of the Earth geschonken heeft. Het is een van de mooiste oude boomgaarden op Curaçao met veel grote bomen. Hier vindt u ook een van de mooiste bomen van Curaçao, een 300 jaar oude kapok met grote hechtwortels die aan alle kanten enkele meters uit de stam steken. Twee keer per jaar komen er uit de kiemen van de peulen grote hoeveelheden katoenachtig dons, waardoor het bos winters aandoet. Verschillende paden kronkelen door het schaduwrijke bos; het langste pad – ongeveer een uur lopen – leidt naar de noordkust. In de toekomst zullen er langs de paden en bij bepaalde planten bordjes worden geplaatst.

Kas di Pal’i Maishi (Sorghum stengelhuis)
Tel: 864 2742
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag: 9.00 – 16.00 uur, zaterdag en zondag: 9.00 – 17.00 uur. Maandag gesloten
Toegangsprijs: NAfl. 2,50 (kinderen en 65-plussers krijgen korting)
Deze bijzondere hut geeft u een indruk van hoe de meerderheid van de zwarte bevolking op het platteland vroeger leefde. Let op het strodak en de witgewassen muren van leem en stro. Vlak naast de hut ligt een restaurant waar u iets kunt eten en drinken. Op verzoek worden er rondleidingen gegeven.

Landhuis Ascencion
Tel: 864 1950
Openingstijden: eerste zondag van de maand: 10.00 – 14.00 uur
Toegangsprijs: gratis
Eens per maand wordt er in dit plantagehuis, dat eigendom is van de Koninklijke Marine, open huis gehouden van 10.00 tot 14.00 uur. De rondleiding begint met een kerkdienst om 10.00 uur die door een katholieke priester of door een protestantse predikant gegeven wordt. Daarna is er een rondleiding door het landhuis en een show met muziek en folklore. Er is een snackbar en een winkel waar souvenirs, ambachtswerk, boeken en ansichtkaarten verkocht worden. Er is ook een kleine speelplaats en een permanente tentoonstelling van historisch meubilair.

Landhuis Daniel
Tel: 864 8400; Fax: 864 8400 / 86 49000
Openingstijden: woensdag t/m zondag: 8.30 – 18.30 uur. Maandag en dinsdag gesloten (alleen geopend voor pensiongasten)
Toegangsprijs: gratis
Het Landhuis Daniel, dat een stuk van de weg af verscholen ligt, is een aantrekkelijk 18e-eeuws plantagehuis. Tegenwoordig is het een klein hotel met een café-restaurant, met een duikschool en een souvenirswinkel. Kinderen kunnen zich vermaken met verschillende dieren, zoals leguanen, papegaaien en toekans. Op verzoek worden er rondleidingen gegeven.

Landhuis Groot Santa Martha
Tel: 864 1559
Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 8.00 – 16.00 uur
Toegangsprijs: gratis
Dit 18e-eeuwse perceel is eigendom van en wordt beheerd door het departement van sociale voorzieningen van de regering. Geestelijk en lichamelijk gehandicapten maken hier ambachtswerk van materiaal van het eiland, wat in het landhuis en in verschillende souvenirwinkels op het eiland verkocht wordt. De ateliers zijn toegankelijk voor het publiek.

Landhuis Jan Kok
Tel: 864 8087
Openingstijden: dinsdag t/m zondag: 11.00 – 21.00 uur. Maandag gesloten
Toegangsprijs: Volwassenen: NAfl. 4,50 (kinderen halve prijs)
Dit bijzondere 18e-eeuwse plantagehuis herbergt nu een klein restaurant dat bekend staat om de Nederlandse pannekoeken die er elke zondagmorgen worden geserveerd. Toegang tot het perceel is gratis; tegen een bescheiden tarief krijgt u (op afspraak) een korte rondleiding door het gebouw, de wijnkelder en het terrein.

Landhuis Kenepa
Tel: 864 0244; Fax: 864 0385
Openingstijden: zondag t/m vrijdag: 9.00 – 16.00 uur. Zaterdag gesloten
Toegangsprijs: Volwassenen: NAfl. 3,50 (kinderen NAfl. 1,-)
In augustus 1795 heeft hier de slavenopstand plaatsgevonden. Het was een van de welvarendste plantages op Curaçao. Tegenwoordig is het gerestaureerde gebouw een museum en een cultureel centrum. Binnen ziet u tentoonstellingen van meubels uit de 17e en 18e eeuw en een galerij met portretten van de bekendste tambú musici van het eiland. Tijdens feestdagen en in de schoolvakanties worden er vaak culturele evenementen georganiseerd. De ruime veranda’s zijn typerend voor de meer welvarende plantagehuizen op Curaçao.

Landhuis Papaya
Tel: 869 5850; Fax: 869 5850
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag: 9.00 – 18.00 uur, zaterdag en zondag: 12.00 – 23.00 uur
Landhuis Papaya, een schoolvoorbeeld van 19e-eeuwse plattelandsarchitectuur, is gerestaureerd en heropend in 1993. Het huis heeft ook een restaurant met buitenterras, een kinderspeelplaats gemaakt van houtafval en oude banden, en een pension. Ook is er een kunstgalerie met een tentoonstelling van werken van Curaçaose kunstenaars en oude foto’s van het eiland. Regelmatig zijn er in het weekend barbecuefeesten met live muziek.

Shete Boka
Tel: 864 0363
Openingstijden: maandag t/m zondag: 8.30 – 17.00 uur
Toegangsprijs: NAfl. 2,- per auto
In dit Nationale Park ligt Boka Tabla – een van de spectaculairste plaatsen op Curaçao. De branding, die miljoenen jaren lang tegen de kust heeft geslagen, heeft onder het puntige kalksteenterras een grote diepe grot gemaakt; smalle treden voeren u direct naar de diepe grot waar u kunt zien – en horen – hoe het water in- en uitstroomt. Een pad op de klip daarboven leidt u naar de rand waar u kilometers ver weg de golven tegen de noordkust kunt zien slaan. Een zandweg leidt naar zes kleinere baaien in het noorden (deze weg voert uiteindelijk naar Watamula); ook is er een wandelpad langs de klippen.

Watamula
De ruige westpunt van Curaçao valt momenteel niet onder de bescherming van de Stichting Nationale Parken, maar er zijn plannen om de westpunt met het noordelijke deel van het Shete Boka Park te verbinden. Voorlopig kunt u de westpunt langs het Kura Hulanda Lodge (voormalige Kadushi Cliffs Resort) bereiken. Er zijn geen paden; u kunt uw auto parkeren en eenvoudigweg over de puntige klippen lopen. Op sommige plaatsen kunt u horen hoe de rotsen geluid maken, wanneer – als gevolg van de branding – lucht door de kleine gaatjes in de rotsen geperst wordt. Als u goed zoekt vindt u vast een groot gat in de rotsen waar het water doorheen spuit.

Noordelijke routes
In tegenstelling tot het stille water in de beschutte baaien aan de zuidkant van het eiland deelt de krachtige branding van het noordelijke genadeloos harde klappen uit aan de onbeschermde kalksteenterrassen aan de noordkust. Het grootste deel van de rotsachtige noordkust wordt bewoond door halfwilde geiten, vogels, vleermuizen en enkele bijzonder stevige slakken. Net als in het zuiden zijn er langs de kust veel kleine mondingen (bokas); dit zijn echter geen intieme lagunes maar eerder wilde baaien.

De twee routes die in dit deel worden beschreven kunnen in een halve dag worden gereden met een standaard huurauto (hoewel u niet over de zandwegen kunt rijden als het de dagen ervoor geregend heeft). U zult zich zeker in de wildernis wanen. Als u behoefte heeft aan meer, moet u de rij- en wandelroutes van het Shete Boka Park en het Watamulagebied op de westpunt van het eiland volgen; in het Christoffelpark loopt ook een route langs de noordkust.

Playa Kanoa Route
De betere noordkustroute voert u eerst langs enkele gezellige woonwijken waar u bij een aantal toeristische bezienswaardigheden kunt stoppen en van de route af kunt gaan om een stuk te wandelen. Als u zaterdag of zondag laat in de morgen aan deze route begint, dan kunt u de tocht beëindigen met een lunch bij het landelijke openluchtrestaurant Playa Kanoa, waar verse vis wordt geserveerd. U kunt ook laat in de middag aan deze route beginnen en aan het eind een borrel drinken bij Landhuis Brievengat. In ieder geval kunt u de route in een paar uur tijd op uw gemak helemaal volgen. Langs de Gosieweg staan er voldoende snackbars.

Volg de Gosieweg vanaf de Schottegatweg (de Ringweg), helemaal door de woonwijk Brievengat. Direct na het Sentro Deportivo Korsou stadion (het sportcomplex van Curaçao) aan uw linkerhand komt u bij een kruising. Hier kunt u drie kanten op. Als u het herbouwde slavendorp in Hòfi Pachi Sprockel wilt zien en een wandeling wilt maken door een aangename schaduwrijke boomgaard, sla dan hier rechtsaf. Sla linksaf als u naar Landhuis Brievengat met zijn museum van oude meubels en het aantrekkelijke terras wilt rijden. Hierna kunt u over de verharde weg naar Playa Kanoa gaan. Of ga rechtdoor over de landelijke, hobbelige en bochtige zandweg richting Playa Kanoa. Deze route neemt ongeveer een half uur in beslag.

De route gaat verder over de verharde weg langs het Curaçaose Festivalcentrum, een voormalige drive-in bioscoop waar nu internationale muziekevenementen georganiseerd worden. Aan uw linkerhand ziet u de opslagplaatsen en fabrieken van het Industriepark Brievengat, waar de productie bedrijven van het eiland gevestigd zijn. Op het punt waar de verharde weg onverwachts naar rechts gaat, slaat u de zandweg naar links in (bij het kruispunt staat een klein kraampje langs de weg, waar groente en fruit vers van het veld verkocht wordt). Vanaf hier tot aan Playa Kanoa zult u waarschijnlijk geen auto’s tegenkomen. Iets verder aan uw rechterhand staat het vervallen, maar veelbezochte Landhuis Ronde Klip, waar eind jaren ’70 de film Firepower met Sophia Loren, Lee Marvin en O.J. Simpson werd opgenomen. Het gebouw is nu eigendom van de overheid en niet toegankelijk voor het publiek.

De weg hobbelt langs een camping voor padvinders en door een klein bos met manzenille- en mahoniebomen. Direct na de kleine paardenranch komt u bij de eerste splitsing. Sla linksaf. Bijna meteen ziet u een bijzonder huis waar een bootje in het dak is verwerkt om het regenwater op te vangen. Rij verder tot de volgende splitsing, waar u bij een bijzonder grote, ouderwetse windmolen uitkomt. Sla hier linksaf. U rijdt nu in westelijke richting over een kalksteenterras met rechts van u een mooi uitzicht op de zee. Aan uw linkerhand ziet u in de verte nog een groot kalksteenterras en heeft u een uitstekend uitzicht op de Ronde Klip – een van de grootste heuvels van Curaçao. Als u een stukje verder rijdt, komt u bij de kleurrijke, gammele hutten van Playa Kanoa. U kunt hier parkeren en naar de waterkant afdalen om daar uw lunch te nuttigen.

De weg, die hier weer verhard is, gaat via de noordkust verder in westelijke richting. De stenen die op een natuurlijke brug lijken, zullen u zeker opvallen; kinderen willen zeker de brug overgaan. Als de weg in zuidelijke richting gaat, kunt u een kleine omweg van een paar honderd meter maken over de zandweg naar de rand van Boka Santu Pretu (niet te verwarren met het gelijknamige rustieke strand aan de zuidkust), waar de branding hard tegen de klippen van de smalle inham slaat . Een buitengewoon primitieve zandweg gaat vanaf hier in westelijke richting langs de noordkust helemaal door naar het vliegveld – alleen geschikt voor de echte avonturiers!

Terug op de hoofdweg ziet u grote keien koraal, die van de terrassen afgebroken zijn. Het dichte manzenillebos aan uw linkerhand, met hier en daar een palmboom of een tamarinde, was vroeger de tuin van het elegante Landhuis Brievengat, maar is nu een wild terrein. De weg gaat bij de ingang van het Industriepark naar rechts en voert achter het Festivalcentrum (hier worden vaak concerten gegeven) langs de ingang van het Landhuis Brievengat terug naar de Gosieweg.

Bezienswaardigheden

Hòfi Pachi Sprockel
Tel: 736 9957 / 737 6276
Openingstijden: op afspraak
Toegangsprijs: gratis
Hofi’s zijn schaduwrijke boomgaarden met fruitbomen. In deze boomgaard vindt u tevens een stukje grond waar het leven van de slaven nagebootst is: er staan hutjes met landbouwgereedschap en wat dieren. In de ruime boomgaard kunt u op uw gemak een wandeling in de schaduw maken. Om bij deze hòfi te komen moet u op de Gosieweg bij de eerste kruising na het Sentro Deportivo Korsou rechtsaf slaan. Ga waar de verharde weg eindigt rechtdoor en zoek naar bomen met schaduw en een onverharde parkeerplaats aan uw linkerhand.

Landhuis Brievengat
Tel: 737 8344; Fax: 737 0666
Openingstijden: maandag t/m zaterdag: 9.15 – 12.15 uur; 15.00 – 18.00 uur (op woensdag, vrijdag en zaterdag tot na middernacht geopend); zondag: 17.00 – 2.00 uur
Toegangsprijs (museum): Volwassenen NAfl. 2,- (kinderen halve prijs)
Dit prachtige plantagehuis, dat aan het begin van de 18e eeuw gebouwd is, is een van de eerste gerestaureerde gebouwen. Overdag is het een klein museum met 18e- en 19e-eeuws meubilair en huishoudelijke voorwerpen. Op het aangename terras kunt u overdag rustig zitten en ‘s avonds genieten van de Happy Hour en de gezelligheid.

Playa Kanoa
Openingstijden: Het restaurant is op donderdagavond en in het weekend vanaf het middaguur geopend.
Als u de lokale sfeer echt wilt proeven, dan moet u dit strand in het weekend bezoeken. De hutjes, die als het ware bovenop de klippen wiebelen, komen tot leven tijdens luidruchtige weekendfeesten die tot in de late uurtjes duren en waar veel bier vloeit. Als het voor u wel iets minder mag, proef dan verse zeevis en schaal- en schelpdieren in het restaurant dat tussen de baai en de koraalrand verscholen ligt. Er zijn goede gelegenheden om vanaf de koraalrand achter het restaurant foto’s te maken van vissersboten en surfers.

San Pedro Route
Als u wilt weten hoe verlaten de noordkust werkelijk kan zijn, neem dan wat drank en etenswaren mee en volg deze route, die begint bij een verhard weggetje achter het vliegveld van Hato en al snel overgaat in een zandweg. Als het niet geregend heeft, kunt u de rit met een normale huurauto veilig uitrijden. Controleer wel uw reserveband en uw krik voordat u weggaat omdat u er doordeweeks waarschijnlijk niemand tegenkomt, op een paar geiten na.

Denk eraan dat het hele gebied een kwetsbaar ecosysteem heeft; blijf daarom op de wegen. Er is amper schaduw en als u laat in de middag de route in de westelijke richting neemt, hou er dan rekening mee dat de zon de hele rit lang laag aan de hemel staat. Ongeacht welke route u precies neemt, is het aan te bevelen om vroeg te beginnen – zeker als uw auto geen airconditioning heeft.

Als u een dag lang er op uit wilt om zo een goede indruk te krijgen van de geografische verscheidenheid van Curaçao, dan kunt u het beste bij Ascencion overgaan op de Westelijke Route. Een verfrissende duik bij een van de westelijke stranden is een aangename manier om de rit af te sluiten. Als alternatief kunt u beginnen met de Westelijke Route en tussen San Pedro en Ascencion een kleine omweg maken langs de noordkust. Dit is de meest pittoreske en kortste route via de noordkust. Het hele stuk tussen Hato en Ascencion duurt ruim een uur met de auto, eventuele pauzes niet meegerekend, en nog een half uur extra als u over de Westelijke Route terug naar de stad rijdt.

Zoek naar de VIP wegwijzers die langs de zandweg voorbij het vliegveld staan. Als u eenmaal het kustgebied achter het vliegveld heeft bereikt, gaat de weg naar links en vervolgens verder in westelijke richting. Het hele stuk van Hato naar San Pedro lijkt op het Wilde Westen met grote vlakten waar u hier en daar een cactus en wat dorre struiken ziet. Meerdere cactussen bij elkaar geeft u al vrij snel een gevoel van landschapsarchitectuur. U zult de zee niet zien, tenzij u de auto parkeert en naar de rand van de klippen loopt; als u naar beneden kijkt zult u veel aangespoeld wrakhout en andere voorwerpen zien.

De route gaat over een van de kalksteenterrassen langs de kust; andere terrassen vindt u links van u, soms heel dichtbij. Vanuit een bepaald perspectief lijkt het alsof ze boven op elkaar liggen. (Het beste zicht op de terrassen heeft u vanuit de lucht.) Naar men zegt woonden de eerste bewoners van Curaçao in de grotten die verscholen liggen in de kalksteenterrassen; nu is het de broedplaats van enkele vleermuissoorten. Het hele gebied is ook een beschermd broedgebied voor zilverreigers, valken en andere vogels.

Als u een tiental drie-armige witte windmolens ziet, bent u op de helft van de route. De windmolens maken deel uit van een proefproject van het elektriciteitsbedrijf; ze voorzien heel het Band’abou gebied van energie. De windmolens zijn ook te zien vanaf de hoofdweg die in westelijke richting naar Tera Kòrá gaat.

Bij San Pedro verandert het landschap: u ziet dan een kleine omheining met koeien en stieren, wat huizen en, van de weg af gelegen, een grote snackbar met een strodak. In het weekend kunt u hier iets drinken en eventueel een kleine maaltijd nuttigen. Achter de snackbar ligt een aquaduct dat vers water vanuit een grote bron vervoert, daarna komt u in een groot schaduwrijk gebied met bomen waar u even af kunt koelen. Een steile verharde weg leidt naar het hoger gelegen terras en sluit aan op de Westelijke Route.

Het stuk van San Pedro naar Ascencion is minder dor. Als u richting plantage Ascencion rijdt, dan ziet u aan uw linkerhand meer plantengroei verschijnen. Het is de moeite waard om even te stoppen om wat foto’s te maken bij de toegang tot Boka Ascencion – een van de grootste baaien van de noordkust die toegankelijk is voor publiek. De weg gaat verder landinwaarts langs de inham en slingert door de oude plantage om vervolgens uit te komen op de hoofdweg.

Oostelijke routes
Het grootste deel van oostelijk Curaçao (in de volksmond Band’ariba, letterlijk ‘omhoog’ of ‘bovenwinds’) bestaat uit woonwijken met nieuwe woningen die in de loop van de jaren ’80 gebouwd zijn en met oudere, landelijke huizen. De hele oostpunt van Curaçao is privé-bezit en totaal niet ontgonnen.

Sommige delen van Band’ariba (of Banda Riba) lijken op de westkant van Curaçao (Band’abou, letterlijk ‘beneden’ of ‘benedenwinds’), met hier en daar windmolens, velden en de kleine plattelandshuisjes. Er zijn amper bezienswaardigheden ten oosten van Willemstad en ook niet veel stranden. Toch geeft het platteland met zijn bredere landwegen en een koele frisse zeebries u hier een uniek gevoel, hoewel u niet ver van de bewoonde wereld verwijderd bent.

Wij kunnen u twee routes aanbevelen. De ene neemt u mee naar het platteland, voorbij het populairste strand van Band’ariba, richting Den Paradera – een kruidentuin met lokale planten. De andere route gaat door de wijk Spaanse Water, een unieke omgeving aan de waterkant, en biedt u de gelegenheid op de terugweg een strand te bezoeken. U kunt ook beide routes combineren. Hou er wel rekening mee dat de route terug naar de stad door bewoonde gebieden gaat en ingewikkelder kan zijn dan de meer landelijke routes van het westen. Daarom kunt u het beste terugrijden voordat het donker wordt.

Als u rond rijdt, zal het u opvallen dat de plattelandshuisjes verschillende bouwstijlen hebben. Sommige zijn gedrongen met licht bollende muren en daken van metalen golfplaten (oorspronkelijk waren dit strodaken). Andere zijn net kleine versies van 19e-eeuwse plantagehuizen, zoals Landhuis Papaya in het westen: rechte buitenmuren en schuine daken, die bedekt zijn met glanzende, donkere dakpannen, en een brede, in een contrasterende kleur geschilderde sierlijst tussen de muur en het dak. Achter de oorspronkelijke gebouwen vindt u vaak verblijven die later aangebouwd zijn. Andere huizen zijn weer gebouwd van felgekleurd hout en hebben metalen daken of dakpannen.

De Kruidentuin Route
– Sla vanaf de Schottegatweg (de ringweg) de Santa Rosaweg in die door de woonwijken en langs de winkelpromenades voert. Ga na het verkeerslicht bij de tweede splitsing rechtsaf (de eerste splitsing bevindt zich tegenover de kerk en de begraafplaats) en volg de borden rechtdoor naar Santa Barbara. Windmolens, ouderwetse huizen en het uitzicht op de golvende heuvels geven u een landelijk gevoel, zelfs als u langs snackbars, winkels en in aanbouw zijnde huizen rijdt.

– Als u in de buurt van de zuidkust komt, ziet u recht voor u de Tafelberg met zijn karakteristieke vlakke top. Hier heeft de Mijnmaatschappij Curaçao in het midden van deze eeuw guano afgegraven om kunstmest te maken. Dit is de enige succesvolle poging tot mijnbouw op het eiland geweest. Bouwbedrijven hebben in de loop der jaren tonnen keien, grind en zand gehaald, waardoor de top van de berg aanmerkelijk kleiner is geworden.

– De weg loopt dood bij de toegang tot het strand Santa Barbara. (Als u wilt kunt u even stoppen voor een duik in het water, maar wees gewaarschuwd: dit strand nodigt uit om lang te luieren.) Sla linksaf en rijd langs Hòfi Pachi Wiwi, links van u, en, iets verderop rechts van u, de Wilhelmina Tuin. Vroeger was dit een van de grootste ‘hòfis’ op Curaçao, maar nu wordt het land verkaveld voor nieuwbouw.

– Een hòfi is een schaduwrijke fruitboomgaard en is vaak te vinden op plaatsen waar vroeger een plantage stond. Curaçaoënaars komen hier samen tijdens speciale festiviteiten (In de loop der tijd heeft dit woord ook de betekenis van tuin gekregen). Tegenwoordig zijn het geliefde plaatsen waar besloten feesten georganiseerd worden. Als u er op vrijdag- of zaterdagavond langsrijdt, zult u mensen tegenkomen die zich opmaken voor een hele nacht dansen.

– Sla bij de eerste verharde weg na Barbara Beach linksaf. (Als u de afslag mist komt u langs plattelandshuisjes en tuinen met cactushekken en hagen – een praktische manier om vraatzuchtige geiten en andere potentiële indringers buiten te houden – en vlak daarna houdt de weg plotseling op bij een zandheuvel. Daarachter is alles privé-eigendom.)

– Rij verder tot het einde van de halfverharde weg en ga op de top rechtsaf. Aan uw linkerhand ziet u dan een huisje met een tuin, dit is Den Paradera. Hier kunt u talrijke geurige kruiden en planten zien (en ruiken!) die voor medische doeleinden gebruikt worden; ook kunt u hier door een leuk nagebouwd dorpje wandelen.

– Als u terug wilt gaan, volg dan de verharde weg terug en daar waar de verharde weg ophoudt, gaat u naar links en vervolgens bij het eerste kruispunt naar rechts (u ziet dan het felgroene landhuis). Hier komt u weer op de oorspronkelijke route richting Barbara Beach. Als u terug naar de stad wilt, ga dan naar rechts; ga linksaf als u via een andere route terug wilt rijden. Deze voert u door een mooi plattelandslandschap met hier en daar wat nieuwe huizen; aan het eind sluit deze route weer aan op de andere oostelijke route.

– Al snel komt u weer op het kruispunt richting Barbara Beach, maar ga deze keer rechtsaf (tenzij u wilt zwemmen) en vervolgens rechtdoor langs typische plattelandshuisjes, windmolens en kleine velden. De tweestrooksweg slingert enigszins en gaat dan verder door een kleine woonwijk. Ga rechtdoor en volg de borden naar Willemstad en de Caracasbaai.

– Als u bij de Caracasbaaiweg komt, sla dan linksaf om aan te sluiten op de andere oostelijke route. Sla daarna rechtsaf om terug te rijden naar Willemstad langs het grote Gasora pompstation en de mooie, geel met witte Janwekerk aan uw rechterkant; ga bij de stoplichten rechtdoor naar het winkelcentrum van Saliña. Klik hier om deze pagina af te drukken